Stora
Gården på Stora Barnens Hus

Stora Barnens Hus

På Stora Barnens Hus är barnen tre till sex år gamla. Vi har 22–25 barn och fyra pedagoger med Montessoriutbildning. I köket finns även Josephine, som lagar god ekologisk mat. 


Stora huserar i en stor lägenhet på Winstrupsgatan 3 i Lund. Vi har en spännande utemiljö en bit ovanför markytan. Kom gärna och titta!


Eftersom Stora Barnens Hus öppnade redan 1961 händer det att personer som vi haft som barn på 1960- och 70-talen kommer tillbaka med sina egna barn, trettio eller fyrtio år senare. Vilken förmån!


Om verksamheten

Vi följer ungefär samma rutiner varje dag för att barnen ska känna sig trygga och finna sig till rätta. När barnen kommer på morgonen tas de emot av någon i personalen och hälsas välkommen. Under sommarhalvåret är det utlämning på gården mellan 8:00-9:00. Barnen hinner då leka lite  med sina kompisar utomhus innan det är samling inomhus. Beroende på ålder följer barnet sedan ett givet program.


På Stora Barnens hus arbetar barnet mer självständigt. Exempel på egna aktiviteter kan vara att pyssla i verkstaden, att arbeta med Montessorimaterial i ett av de stora rummen eller att träna på bokstäver och siffror. Självklart fortsätter även den sociala träningen. Vi diskuterar t.ex. hur en kompis ska vara och leker ofta i grupp. Vi har även här erfarna pedagoger som kan möta barnens olika behov med kärlek och omsorg. Vi ger mycket tid åt att samtala med barnen och tar deras frågor och funderingar på allvar, vilket senare kan leda till att vi arbetar med just det som barnen tänker på.

IMG_8030
IMG_8031
IMG_8032
IMG_8033
IMG_8034
IMG_8038
IMG_8039
IMG_8040
IMG_8041
IMG_8042
IMG_8043
IMG_8044
IMG_8045
IMG_8047

Hur ser en vanlig dag på Stora ut?

Varje dag försöker vi ha en samlad förmiddag utan för mycket avbrott. Barnen som kommer tidigt serveras en lätt frukost.


Vid 9:00 har vi alla anlänt och har då åldersindelade samlingar. Där kan vi ge förslag på nya aktiviteter eller bara sitta och prata en stund med barnen.Sedan ser dagen ungefär ut så här:


  1. Samling med frukstund i tre åldersgrupper.

  2. Aktivitetsstund.
  3. En kort läs eller sångsamling före
  4. Lunch
  5. Delad utevistelse eller vila
  6. Mellanmål ute eller inne
  7. Aktivitetsstund på eftermiddagen


Exempel på andra, återkommande aktiviteter inom och utanför Barnens Hus är:


  • Vi spelar och sjunger mycket. Vi är 2 pedagoger som kan spela gitarr. De yngsta får rytmiksamlingar
  • Besök i Stadsparken, Botan och kulturen.
  • Sommarfest med tårtkalas
  • Spännande Avslutningsfest med de barn som skall sluta på våren
  • Arbetsdagar och städdagar
  • Utflykter och ”inflykter”
  • Maskerader och fester
  • Teman, exempelvis dinosaurier och rymden, konst och experiment.
  • Bio, Sagoskåpsbesök på Biblioteket och teater på sagohuset
  • Föräldrafester och föräldrakaffe
  • De äldsta barnen är på utflykt 14 ggr/år och har då matsäck med sig
  • Vi har Gympa i en närliggande aikidolokal 14 gånger/år för Stora Barnens Hus och 5 gånger för Lilla Barnens Hus.

Vår personal

Barnens Hus har alltid värnat om sin personal, vilket gjort att våra duktiga lärare har arbetat tillsammans länge.


Rektor Margareta Nilsson har arbetat på Barnens Hus sedan 1989. Hon tillträdde tjänsten som chef i juli 2013 efter Elisabeth Johnsen. Elisabeth Johnsen hade dessförinnan tjänsten i 36 år.


Tillsammans med Margareta arbetar Marianne Bengtsson biträdande chef. Hanna Dahlquist och Alexis Björk är båda erfarna och välutbildade.


Josephine Eriksson är kock på Barnens Hus och lagar mat till alla barnen på såväl Stora som Lilla. Josephine arbetar även fasta timmar på Lilla Barnens hus.


På bilden ovan från vänster: Marianne, Margareta, Hanna och Alexis.